Організація харчування дітей в ДНЗ
Для забезпечення правильного харчування будь-якій людині необхідно три умови:
- наявність у їжі усіх необхідних інгредієнтів;
- здоровий травний тракт;
- раціональний режим харчування.
Повноцінний фізичний і нервово-психічний розвиток дитини дошкільного віку можливий у разі забезпечення його раціональним харчуванням.
Раціональне харчування передбачає використання необхідного набору продуктів, які містять усі необхідні харчові компоненти, вітаміни, мікроелементи відповідно до вікових фізіологічних потреб дитячого організму.
Кількість прийомів їжі у дошкільних навчальних закладах різноманітна: в дошкільних закладах з 9-годинним перебуванням здійснюється 3-разове харчування; з 12-годинним перебуванням – 4-разове.
У дошкільному навчальному закладі під час організації харчування необхідно дотримуватися гігієнічних вимог до приготування, перенесення та роздачі їжі, виконання рекомендацій щодо інтервалів між прийманнями їжі, не допускаючи причин порушення режиму дня, щоб не спричинити до зниження апетиту та поганого засвоєння їжі.
Перед кожним прийомом їжі стіл сервірують згідно з меню. Із двохрічного віку дітей привчають користуватися серветкою. На четвертому році життя навчають користуватися виделкою, а на п’ятому – негострим ножем. Дітей привчають сідати охайними за стіл, з чистими руками, сидіти за столом правильно і користуватися столовими приборами (згідно з вимогами навчальної програми). Руки необхідно мити безпосередньо перед тим, як діти сідають за обідні столи, і після приймання їжі.
З 4-річного віку дітей навчають чергувати в групі під час приймання їжі з використанням санітарного одягу (фартушки, косинки, ковпаки), сервірувати столи, збирати використаний посуд.
Організовуючи харчування, необхідно додержуватися принципів наступності єдності вимог у ДНЗ і в родині. Питання раціонального харчування дітей слід розглядати на батьківських зборах, консультаціях для батьків, висвітлювати в інформаційних куточках.
Для правильної організації годування дитини вдома, особливо у вихідні й святкові дні, батьки повинні знати режим і специфіку харчування в ДНЗ, тому щодня в інформаційних куточках необхідно вивішувати меню із зазначенням виходу страв.
Для частування дітей у дні народження, інші свята можна використовувати приготовані у закладі пиріг, пиріжки або принесені батьками фрукти, ягоди, цукерки, печиво (промислового виробництва). Для того щоб попередити зараження гострими кишковими інфекціями та харчові отруєння дітей, суворо заборонено приносити у ДНЗ кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, в т.ч. солодкі газовані тощо.
Для збереження апетиту не рекомендують годувати дитину вдома вранці перед відвідуванням ДНЗ, виняток можуть становити яблуко, морква, овочевий сік у кількості 50-100 г. Якщо дитина поснідала вдома, їй не слід снідати вдруге.
Заборонено садити дітей за столи до закінчення сервірування. В ясельних групах годування дітей, які можуть їсти самостійно, організують так, щоб вони не чекали їжу. Їх годують невеликими групами, одночасно по 3-4 дитини за столом, і після вживання першої страви дітям необхідно відразу подавати другу страву тощо. Велика кількість залишків на тарілках ( понад 15% від об’єму порції) може свідчити про погане самопочуття дитини, низьку смакову якість страви, помилки у режимі харчування (скорочені інтервали між прийомами їжі тощо).
За всі заходи, пов’язані з організацією харчування дітей, несе відповідальність завідувач, старша медсестра, вихователь. Медичний персонал зобов’язаний приділяти особливу увагу дотриманню гігієнічних норм і правил працівниками харчоблоку, вихователями та дітьми.
З метою попередження харчових токсикоінфекцій, гострих кишкових захворювань працівники дошкільного навчального закладу, які пов’язані з організацією харчування , повинні суворо дотримуватися всіх гігієнічних вимог щодо технології кулінарної обробки різноманітних харчових продуктів, забезпечити правильне зберігання і строки реалізації, а також дотримуватися санітарно-гігієнічних нормативів у приготуванні їжі. Медичний персонал повинен стежити за дотриманням правил особистої гігієни працівників та чистоти в приміщенні харчоблоку, правильністю здійснення доставки і роздачі їжі в групах.
Відповідно до гігієнічних вимог можна користуватися в ДНЗ фаянсовим посудом без тріщин та зазорів. Заборонено використовувати посуд із пластмаси та алюмінію, за виключенням столових приборів.
Медичний персонал повинен обов’язково контролювати якість обробки котлів, посуду, кухонного інвентарю відповідно до чинних санітарних норм і правил.
Завідувачі дошкільного навчального закладу та медична сестра повинні забезпечити ознайомлення всього персоналу з документами, що стосуються організації харчування дітей в ДНЗ.
ПОГОДЖЕНО: ЗАТВЕРДЖУЮ:
Начальник Ужгородського Завідуюча ДНЗ________О.М.Фучко
міськрайонного управління
Головного управління
Держсанепідслужби України
у Закарпатській області
Шуберт С.Т.
ПРИМІРНЕ ДВОТИЖНЕВЕ МЕНЮ
ДЛЯ ДІТЕЙ ДНЗ № 39 ЯСЛА-САДОК
при чотирьохразовому харчуванні
на зимньо-весняний період 2014-2015 р.
Назва страви | вихід | |
яслі | садок | |
ПОНЕДІЛОКСНІДАНОК:Суп молочний вівсяний.Булка з маслом.
ОБІД: Борщ „український” на м/б. Хліб. Котлета м”ясна жарена. Каша гречана з маслом. Томати мариновані. Компот із сухофруктів.
ПІДВЕЧІРОК: Кава на згущеному молоці. Печиво.
ВЕЧЕРЯ: Макарони з маслом та твердим сиром Чай
|
17025/5
150 37 59 110 22 100
150 15
120-13 150 |
18025/50/5
200 – 250 39 60 120 25 150
150 17
130-15 180 |
ВІВТОРОКСНІДАНОК:Суп молочний ячмінний з масломБулка з маслом.
ОБІД: Бульйон курячий з вермішеллю. Компот із сухофруктів.
ПІДВЕЧІРОК: Кисіль. Вафлі.
ВЕЧЕРЯ: Риба тушкована в овочах. Картопляне пюре з маслом. Хліб Чай.
|
17025/5
150 100
140 23
45/20 110 35 150 |
18025/50/5
200 – 250 150
150 25
48/25 120 37 180
|
СЕРЕДАСНІДАНОК:Суп молочний вермішелевий.Булка з маслом.
ОБІД: Суп гороховий з грінками. Домашнє „жаркоє” з курячим м’ясом. Салат з буряка. Компот із сухофруктів.
ПІДВЕЧІРОК: Кава на зг. молоці. Печиво.
ВЕЧЕРЯ: Ліниві вареники в солодких сухарях. Чай. |
17025/5
150/5 150 20 100
150 20
160/5 150 |
18025/50/5
200 – 250/6 165 25 150
150 22
175/7 180
|
ЧЕТВЕРСНІДАНОК:Суп молочний пшоняний.Булка з маслом.
ОБІД: Розсольник із сметаною на м/б. Хліб. Пельмені з маслом. Компот із сухофруктів.
ПІДВЕЧІРОК: Молоко. Печиво.
ВЕЧЕРЯ: Творожні гомбовці в солодких сухарях. Чай.
|
17025/5
150 39 150 100
150 18
155/5 150 |
18025/50/5
200 – 250 42 160 150
150 20
160/7 180 |
П’ЯТНИЦЯСНІДАНОК:Суп молочний з мучними кльоцками.Булка з маслом.
ОБІД: Суп-гуляш. Хліб. М’ясо-рисові тюфтєлі в томатній підливі. Компот із сухофруктів.
ПІДВЕЧІРОК: Какао на молоці. Вафлі.
ВЕЧЕРЯ: Рибна котлета жарена. Картопляне пюре з маслом. Хліб. Салат з буряка. Чай.
|
17025/5
150 40 135/35 100
150 25
43 110 35 25 150 |
18025/50/5
200 – 250 45 140/40 150
150 25
45 120 37 28 200 |
ПОНЕДІЛОКСНІДАНОК:Суп молочний пшоняний.Булка з маслом.
ОБІД: Борщ „український” із сметаною на м/б. Хліб. Рулет м”ясний. Каша вівсяна з маслом. Салат із моркви. Компот із сухофруктів.
ПІДВЕЧІРОК: Кава на молоці. Печиво.
ВЕЧЕРЯ: Рибна тюфтеля в томатній підливі. Рис відкидний. Хліб. Буряк відварний. Чай. |
17025/5
150 38 59 110 25 100
150 18
50/30 110 28 150 |
18025/50/5
200 – 250 40 60 120 28 150
150 20
52/38 115 30 180
|
ВІВТОРОКСНІДАНОК:Суп молочний вермішелевий.Булка з маслом.
ОБІД: Свікольник із сметаною на м/б. Хліб. М”ясний гуляш. Каша пшенична з маслом. Салат з капусти. Компот із сухофруктів.
ПІДВЕЧІРОК: Молоко. Печиво.
ВЕЧЕРЯ: Ліниві вареники в солодких сухарях. Чай.
|
17525/5
150 40 110 110 28
150 22
155/6 150 |
18025/50/5
200 – 250 42 120 120 30
150 24
165/7 180 |
СЕРЕДА СНІДАНОК:Суп молочний гречаний.
Булка з маслом та твердим сиром.
ОБІД: Суп „білий” картопляний із сметаною на м/б. Хліб. Голубці з м”яса та рису. Компот із сухофруктів.
ПІДВЕЧІРОК: Кава на молоці. Вафля.
ВЕЧЕРЯ: Омлет натуральний. Хліб. Огірок консервований. Чай.
|
175
25/5/9
150 39 155 100
150 25
145 35 23 150 |
180
25/50/5/10
200 – 250 41 163 150
150 25
147 35 27 180 |
ЧЕТВЕРСНІДАНОК:Каша манна на молоці.Булка з маслом.Чай.
ОБІД: Бульйон курячий з вермішелю. М”ясо куряче відварне. Картопляне пюре з маслом. Хліб. Салат з буряка. Компот із сухофруктів
ПІДВЕЧІРОК: Молоко . Печиво.
ВЕЧЕРЯ: Гомбовці творожні в солодких сухарях. Кава на молоці.
|
17025/5100
150 49 110 40 25 100
150 20
155/5 150 |
18025/50/5100
200 – 250 50 120 41 28 150
140 22
160/7 180 |
П’ЯТНИЦЯ СНІДАНОК:Суп молочний рисовий.Булка з маслом.
ОБІД:
Суп з м’ясними фрикадельками. Хліб. Ковбаска м’ясна томатній підливі. Каша вівсяна з маслом. Томати мариновані. Компот із сухофруктів.
ПІДВЕЧІРОК: Молоко. Вафлі.
ВЕЧЕРЯ:
Макарони з маслом і твердим сиром. Чай. |
17025/5
150 40 160/50 110 23 100
150 25
150/18 150 |
18025/50/5
200 – 250 42 170/50 115 25 150
150 25
155/20 180 |
