Головна сторінка Карта сайту RSS-стрічка

Заклад дошкільної освіти №39 комбінованого типу Ужгородської міської ради Закарпатської обл.

29.03.2024р.П'ятниця.СНІДАНОК:Каша молочна рисова.Какао . ОБІД:Борщ український із сметаною.Хліб.Мафіни (з курячим філе) з овочами та твердим сиром.Каша гречана.Салат з солоних огірків та томатів.Морква тушкована-молодші.Компот із яблук та свіжоморожених фруктів. . . .. ВЕЧЕРЯ:Вареники українські(з кисломолочним сиром)Соус сметанний(на молоці)Чай(трав'яний).

План заходів щодо профілактики отруєння грибами

закладі дошкільної освіти № 39 

комбінованого типу

 фізкультурно-оздоровчого профілю

Ужгородської міської ради Закарпатської області

 1. Страви з грибів не можна вживати дітям, вагітним, матерям, що годують груддю, людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними недугами інших внутрішніх органів.

2. Після збирання грибів слід ретельно мити руки. Отрута передається на інші продукти саме через брудні руки.

3. При приготуванні грибів необхідно дотримуватись певної технології:

– гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

– сирі гриби почистіть і переробіть відразу після повернення з лісу, не залишаючи їх на наступний день;

 – важливо не те, як довго вони варяться, а як часто зливали воду, в яку виходить отрута. Її слід зливати мінімум тричі протягом варки;

 – воду обов’язково підсолюють;

 – при обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте, лише тоді гриби можна варити або смажити.

4. Слід пам’ятати, що труяться зазвичай блідою поганкою, приймаючи її за сироїжки.

5. Їстівні гриби також можуть становити небезпеку через забруднення місцевості, де вони ростуть.

6. Основною причиною отруєнь є:

– вживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно їстівних грибів;

– вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації  (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

7. Симптоми отруєння є:

 – нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

8. Щоб запобігти отруєння грибами потрібно:

– купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах,   теплицях, спеціалізованих кіосках).

– збирати гриби можна тільки на екологічно чистій місцевості;

– якщо є найменший сумнів щодо визначення гриба – не беріть його зовсім;

– не дозволяйте дітям збирати і споживати будь – які дикорослі гриби. Саме вони стають першими жертвами отруєнь;

– не збирайте старих, перезрілих або пошкоджених грибів;

– не беріть гриби, що мають внизу ніжки бульбовидне потовщення, навколо якого є плівчаста оболонка;

– не куштуйте сирі гриби на смак.

9.  Не збирайте гриби:

– якщо не впевнені, що знаєте їх якими б апетитними вони не здавалися;

– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх  смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

10. Забороняється:

– вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко – це може   прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику;

– займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Запам’ятайте: Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню!

No Comments »