Головна сторінка Карта сайту RSS-стрічка

Заклад дошкільної освіти №39 комбінованого типу Ужгородської міської ради Закарпатської обл.

П'ЯТНИЦЯ 17.09.2021 СНІДАНОК: Суп молочний ячмінний з маслом вершковим, булочка з маслом вершковим і твердим сиром, кавовий напій. ОБІД: Суп кабачковий зі сметаною, хліб, рулет м'ясний, каша гречна в'язка з маслом вершковим, помідори свіжі, сік фруктовий. ПОЛУДЕНОК: Молоко кип'ячене, печиво. ВЕЧЕРЯ: Плов з курячих стегон та рису, хліб, буряк тушений, хліб, чай.

Як не вхопити ГРВІ

  1. Імовірність зараження вірусом особливо велика в місцях, де багато дітей, і там, де багато хворих, — особливо слід бути обережним під час відвідування дитячих поліклінік.

  2. Руки хворої людини — джерело інфекції, тож зменшіть кількість рукостискань. Використовуйте рукавиці, коли змушені триматися за поручні в громадському транспорті чи відкривати двері в громадських місцях.

  3. Мийте руки. Якщо немає такої можливості, то використовуйте вологі гігієнічні й дезінфекційні серветки.

  4. Вірусні часточки протягом тривалого часу залишаються активними в запиленому, сухому, теплому й застоєному повітрі, та майже миттєво гинуть у чистому, прохолодному, зволоженому повітрі. Провітрюйте ті приміщення, у яких найчастіше перебуваєте.

  5. Оптимальні параметри повітря для житлових приміщень:

  • температура —+16…+22 °С

  • відносна вологість — 40-70%.

  1. Зволожуйте слизові оболонки дихальних шляхів. Застосовуйте для введення у носові ходи краплі й аерозолі на основі сольових розчинів (що більше людей довкола, то частіше). Полощіть рот. Простий сольовий розчин для цього можна приготувати самостійно: 1 чайна ложка солі на літр кип’яченої води.

Запам’ятайте:

  • маска не врятує здорову людину від зараження — її одягає хвора людина, аби таким чином трохи зменшити ймовірність заразити когось;

  • лікарських препаратів, які зменшують імовірність зараження ГРВІ, не існує;

  • імовірність зараження ГРВІ зменшують раціональне харчування, активний спосіб життя, повноцінний сон, усмішка й гарний настрій.

Кір – це гостре інфекційне вірусне захворювання з високим рівнем сприйнятливості (індекс контагіозності наближається до 100%), яке характеризується високою температурою (до 40,5°C), запаленням слизових оболонок порожнини рота і верхніх дихальних шляхів, кон’юнктивітом і характерним плямисто-папульозний висипом шкірних покривів, загальною інтоксикацією.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом, вірус кору виділяється в зовнішнє середовище в великій кількості хворою людиною зі слизом під час кашлю, чхання і т.д. Як правило, джерелом інфекції є хворий на кір в будь-якій формі, який заразний для оточуючих з останніх днів інкубаційного періоду (останні 2 дні) до 4-го дня висипань.

Профілактика кору

Основний спосіб профілактики цієї інфекції – активна імунізація. Вакцинація проти кіру проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинація – у шість років. Імунізація проти корі також проводиться раніше не привитим підліткам, що й не боліли кором, у віці 15-17 років і дорослим у віці до 35 років.

Тому, хто контактував із хворим кором, і при цьому раніше не хворів і не щеплений проти цієї інфекції, можливе проведення пасивної імунізації. Уведення імуноглобуліну протягом перших днів після контакту може захистити від хвороби або забезпечити більш легкий її перебіг .У дитячих дошкільних установах карантин встановлюється для привитих дітей, що раніше не боліли кіром на 17 днів від початку контакту.

Проводиться комплекс заходів, у  вогнищі інфекції, де знаходиться хворий коровою інфекцією. Обов’язково проводиться:

 – поточна дезінфекція:

– провітрювання приміщення

– вологе прибирання

– прибирання із застосуванням дезинфікуючих засобів

 -відсутність контактів з іншими не хворіючими людьми проводиться госпіталізація хворого з кором в інфекційний стаціонар.

Ізоляція поширюється також на дитячий заклад.

Проводиться щоденне медичне спостереження (термометрія та ін.) за нехворівшими контактними.

 Роз’єднання з іншими дітьми підлягають контактні по кору особи з 8-ого по 17-й (21й) день від моменту зустрічі з хворим

Коментарі Вимкнено до Інформаційний бюлетень